Enerji Tasarruflu Mekanik Arıtma

Birinci arıtıcıların güç tüketimi düşüktür. Greyderlerin ve birincil sulu çamur pompalarının güç tüketimi 0.1 kWh/(PE•a) seviyesindedir.

Öte yandan, birincil arıtıcıların boyutlandırılmasının arıtma tesislerinin tamamının enerji dengesi üzerinde büyük bir etkisi vardır.

  • Herhangi bir birincil arıtıcının bulunmadığı durumlarda organik yükün tamamı biyolojik aşamaya girer ve çoğunlukla yüksek güç tüketimi ile birlikte su ve CO2’ye oksitlenir.
  • Enerji ile bağlantılı sebeplerden ötürü eş zamanlı ayrobik sulu çamur stabilizasyonu veya geniş çaplı havalandırma < 10,000 TP altındaki küçük tesislerle sınırlandırılmalıdır.
  • Kuru hava hapsetme süresinin 0.5 – 1.0 h olduğu birincil arıtıcıların mevcut olduğu yerlerde BOİ’nin sadece yaklaşık %20’si kaldırılır.
  • Kısa hapsetme süresi azottan arındırma işlemi için yeterli BOİ sağlar, ancak diğer kaynaklardan kolaylıkla azaltılabilen karbonun beslenmesi örn; birincil kıvamlaştırıcılardan elde edilen hidrolize edilmiş alt tabaka (sübstrat) kıyaslanamayacak kadar enerji tasarruflu olmakta ve kontrol edilebilmektedir.
  • Hapsetme süresi 2.0 h olan birincil arıtıcılar BOİ’nin en az %30’unu giderir. Daha az organik olan madde oksitlenir, biyolojik arıtma işlemi sonucu oluşan güç tüketimi azaltılır ve daha çok sindirme gazı birincil sulu çamurdan elde edilir; böylelikle güç ve ısının birlikte üretimi arttırılmış olur.
  • Hapsetme süresi uzun olan birincil arıtıcılar, anayrobik sulu çamur sindirimiyle kombinasyon halinde, arıtma tesislerinin enerji tüketimini %50’den fazla düşürür. Bu bir tesisin enerji verimliliği açısından verilebilecek tek ve en önemli karardır.
  • Birincil arıtıcılar, hapsetme süreleri örn; birkaç paralel tankın tedariki sayesinde, geniş bir aralık içerisinde değişkenlik gösterecek şekilde tasarlanmalıdır. Bu operatörlerin esas atık su karakteristiklerine bağlı olarak tesisin enerji verimliliğini optimize etmesine olanak tanır.

Ayrıca bakınız Atık Su Arıtma t ve Sulu Çamur Stabilizasyonun.